Thursday, March 26, 2015

Nasi jagung

Cerita semalam. Saya hidangkan dengan garlic peri2 chicken dan fresh salad. Memang sesuai sangat kombinasi tu. Nasi jagung ni kalau nak lagi sedap guna jagung segar.....makam camtu jer pun sedap.

Nasi jagung

10 cawan beras basmathi - basuh, rendam 30 minit dan tos
2 senduk minyak sapi
10 ulas bawang merah - hiris
10 ulas bawang putih - hiris
3 inci halia - hiris
6 tangkai daun kari - lurutkan
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
8 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
1 paket jagung frozen atau 3 tungkul jagung fresh
1 tin susu cair + air = 12.5 cawan air
garam secukup rasa
pewarna kuning


Panaskan minyak sapi. Tumis bahan hiris dan rempah tumis hingga naik bau. Masukkan daun kari.
Masukkan susu dan air serta garam secukup rasa. Biarkan mendidih. Masukkan beras. Masak hingga air kering. Titiskan pewarna dan masukkan jagung (jangan kacau untuk dapatkan kesan warna yang lebih menarik). Kecilkan api dan tutup rapat penutup dan biarkan masak lebih kurang 10 minit. Tutup api dan biarkan 5 minit. Kareh nasi dan sedia dimakan. (Boleh tabur daun ketumbar dan bawang goreng jika suka)


Untuk ayam resepinya klik link dibawah yer :



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...